Google add

четвъртък, 27 юни 2013 г.

Халогенна фурна


Ако вече сте се сдобили с халогенна фурна или сте малко разочаровани, или вече сте се уверили в полезността на този много удобен уред. Ако сте от първите, вероятно причината за разочарованието ви е в рекламата, представяща  уреда като извънземно, което приготвя пет ястия наведнъж като с магическа пръчка. Може би именно от тук идва недоволството - не всичко се получава като в рекламите, тяхната цел е да продават...
В интерес на истината в рекламата малко са преувеличени възможностите на фурната. Аз самата след многократни неуспешни опити за комбинирано готвене с нея,  дълго време я ползвах само като удобен екзотичен грил за печене на пиле. По мое наблюдение, рекламите, представящи фурната препълнена, са малко подвеждащи. Спецификата на технологията изисква да се осигури достатъчно място за горещия въздух да циркулира  покрай поставените в уреда продукти, като по този начин им въздейства. Подобно струпване възпрепятства тази циркулация, в резултат на което най-долните пластове остават недообработени. Подобен е случая и с  готвенето на различни нива - пластът на долната решетка винаги  се нуждае от повече време за приготвяне. Тук поне има решение - изваждаме готовото ястие от горната скара и оставяме това на долната да се дообработи..

                                                                                Това не е универсален уред - има си своята специфика. За да сте доволни от придобивката си, трябва да откриете как да я използвате най-оптимално - не може да сложите тенджерата с яхния на градинското барбекю например. Не, че няма да стане, но ще ви отнеме повече време и нерви, ще ви коства повече усилия. От опита си с халогенната фурна установих, че най-удачният съд за нея е кейковата форма с дупка по средата. Тъй като принципът на работа на уреда се основава, на конвекцията на горещ въздух, тази форма осигурява по-голяма повърхност и достатъчно място за въздуха да циркулира. Освен това формата съответства на кръглата форма на фурната. Удобно се вади със специалните щипки включени в нейното окомплектоване. Така че, ако сте отделили пари за халогенна фурна, не е зле да се сдобиете с поне една хубава форма за кейк с незалепващо покритие, която ще се превърне в основният съд за нея. Не, че и с обикновената форма не се получава, но има вероятност ястията ви да залепват и да ги вадите на парчета. Освен това незалепващото покритие ще ви позволи да използвате минимално количество мазнина, за да бъдат ястията ви здравословни. Което пък вероятно е било и основната причина да закупите уреда. Ще се учудите колко много ястия могат да бъдат приготвяни  в нея. Липсата на рецепти за фурната е всъщност големия проблем. Във виртуалното пространство циркулират различни вариации на 20-на рецепти. Затова ще се опитам да публикувам колкото може повече в този блог.



Няма коментари:

Публикуване на коментар