Google add

четвъртък, 4 юли 2013 г.

Джинджифилова бира


Джинджифиловата бира е вкусна и полезна напитка, получена от сок от пресован джинджифилов корен, често в комбинация с плодови сокове (грозде, диня, мандарина, лимон) и минерала вода. За разлика от фабрично произвежданата, която в повечето случаи съдържа предимно газирана вода и химически съставки, тази - приготвена в домашни условия е изключително полезна. На първо място помага при лечение на стомашно-чревни неразположения – намалява производството на газ в червата, подпомага правилото обработване на храната и чревната проходимост.
Ефективна е срещу морската болест. Нейният прием намалява чувството на замаяност, гадене, повръщане и студена пот. Особено полезна е за бременни жени. Намалява гаденето и повръщането без да има странични ефекти като лекарствата. Джинджифилът има противовъзпалителен ефект. Маслата, които се съдържат в него оказват голям ефект при хората, страдащи от ревматоиден артрит и болки в мускулите. Твърди се, че джинджифила е мощно средство за превенция на рака на яйчниците, дебелото черво и ректума, както и че консумацията на джинджифиловата бира помага за убиването на раковите клетки и потиска растежа им. Според китайската медицина, джинджифиловата бира помага за подсилването на сърцето, намалява нивата а холестерола и предотвратява тромбозите. В този смисъл джинджифиловата бира е средство за превенция от сърдечен удар. Има добър ефект при респираторни заболявания като настинка, грип, кашлица, бронхит, астма и задух. Помага при ПМС и болезнена менстурация. Твърди се, че приемът на джинджифилова бира разтваря камъни в бъбреците. Не на последно място подпомага метаболизма и е ефикасен в топенето на излишни килограми.
Натуралната джинджифилова бира е не само освежаваща лятна напитка, но действително помага да излекувате тялото си с всяка глътка. Тя е истински естествен пробиотик и истински енергизиращ коктейл. 


Доста рових докато открия рецепта за ферментирала и естествено газирана джинджифилова бира. Оказва се, че в мрежата преобладават рецепти, които докарват вкуса, но са далеч от традиционната технология за приготвянето ѝ.  

На първо място трябва да се приготви закваска за бирата. 

За закваската:

1. – 1-2 пресни корена джинджифил (около шепа)

2. – ½ чаша бяла или нерафинирана захар (мед, стевия или подсладители не вършат работа)

3. – 2 чаши вода

4. – 1 буркан – около 1 л.

Начин на приготвяне:

Изрязва се от джинджифиловия корен парче 1,5 – 2 см. и се настъргва или нарязва на дребно за да се получат 2-3 супени лъжици. Слагат се в буркана, заедно със същото количество (2-3 лъжици) захар. Заливат се с 2 чаши нехлорирана вода и се разбъркват с неметална лъжица. Съда се покрива с дишаща материя и се стяга с ластик. 
Всеки ден в продължение на следващите 5 дни сместа се разбърква поне веднъж и се добавя по 1 лъжица смлян джинджифил и 1 лъжица захар. (в зависимост от температурата може да отнеме до осем дни добавяне на джинджифил и захар за да се получи културата).
Може да се разбере, че културата е активна, когато по повърхността се появят мехурчета, започне да се пени и съска при разбъркване и да отделя сладък аромат на дрожди. Освен това течността става мътна и непрозрачна. Ако не придобие тези характеристики за 7-8 дни, трябва да се изхвърли и започне от начало. Същото се отнася и до това ако се появи мухъл. Закваската се съхранява далеч от други култури като кисело зеле и комбуча, за да не стане смесване на културите.

За бирата:

1. – 5-6 сантиметра корен от джинджифил (на вкус)

2. – ½ чаша бяла захар

3. – ½ чаша фреш от лимон

4. – ½ ч.л. морска или хималайска сол

5. – 8 чаши нехлорирана вода

6. – ½ чаша от домашно приготвената закваска

За да се направи „бирената мъст” се смесват 3 чаши вода, настърганият или смлян корен от джинджифил, захарта и солта в тенджера и се слага на котлона. След като заври се вари още 5 мин. докато захарта се стопи и започне да мирише на джинджифил.

Отстранява се от огъня и се добавя останалото количество вода. Оставя се да се охлади до стайна температура преди да се премине към следващата стъпка.

Добавя се пресният лимон и джинджифиловата закваска. Разпределя в стъклени буркани, които се затварят херметически и се оставят се 2-3 дни на стайна температура. От време навреме се разбъркват. При отварянето на бурканите трябва да се чува съскащ звук. Това е сигнал, че ферментацията протича нормално. Наблюдавайте течността внимателно – понякога в зависимост от температурата, количеството захар и други фактори, ферментацията може да протече по-бързо. След 2-3 дни се прецежда, разпределя се по стъклени бутилки и се поставят в хладилник.

Както при повечето традиционни ферментирали напитки тук става въпрос повече за изкуство отколкото на наука, тъй като зависи от силата на вашата култура, температурата на дома, качеството на използваната захар. Крайната смес трябва да мирише на джинджифил и малко дрожди/ферментация, и трябва да бъде газирана. Внимателно – ако се газира твърде много – трябва да се отварят шишетата, за да се освобождават излишните газове, за да не гръмнат бутилките.
Мен лично ме притеснява използването на сол и ако не се получи, смятам да пробвам и без нея... Както и да експериментирам и с други плодови сокове.
Не се обезкуражавайте ако не сте очаровани от първия си опит. Все пак съвършенството се постига с времето.



Няма коментари:

Публикуване на коментар